Om bakverk, finbröd

Om bakverk, finbröd

(bakverk, finbröd, sötebröd)

Engelsk översättning

pasteries

Fransk översättning

pâtisseries, gâteau, gateaux

Italiensk översättning

pasticcini

Tysk översättning

Backwaren

Spansk översättning

pasteles

Bakverk (fr. pâtisserie även = konditori, gateau/-x = sockerkaka) är enligt Svenska Akademien en "finare produkt av bakning". Med bakverk avses allt sött finbröd enligt nedan, i motsats till matbröd. Ibland kallat "sötebröd" i motsats till salt (mat-)bröd. Den som arbetar med bakverk benämns konditor (läs > Om finbrödsbakning, konditori). Begreppet "finbröd" är mer allmänt, omfattande bakverk och finare matbröd till exempel giffel och så kallade kuvertbröd (läs mer > Om kuvertbröd, småbröd). Till bakverk och finbröd används olika slags finbrödsdeg (läs mer > Om finbrödsdeg).

  • Vetebröd är mjukt kaffebröd bakat på vetemjöl, vatten, jäst, fett, socker och kryddor. Det är mängden fett och socker som skiljer kaffebröd från matbröd av vetemjöl. Som vetebröd räknas vetebullar, längder, kransar, semlor, karspaderbröd och saffransbröd. Läs mer > Om vetebröd.
  • Mjuka kakor bakas av vetemjöl, ägg, socker, matfett, vatten och bakpulver. Som mjuka kakor räknas sockerkakor, rulltårtor, muffins, cupcakes, brownies. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkaka.
  • Tårtor och bakelser är eleganta bakverk som hör samman med högtider och fest. Det är konditorns paradnummer (läs mer > Om tårtor; > Om bakelser). Som bakelser räknas också smördegsbakelser till exempel wienerbröd och croissant (läs mer > Om smördegsbakelser), chouxbakelser som petit choux och eklärer (läs mer > Om chouxbakelser), liksom "kakbakelser" det vill säga hårda kakformar med fyllning (läs mer > Kakbakelser).
  • Finpajer är en enklare form av tårta bestående av söt pajdeg med fyllning. Om tårtor är konditorns specialitet, så hör finpajer hemmen till. Som finpajer räknas fruktpajer, smulpajer och kladdkakor. Läs mer > Om finpajer.
  • Småkakor är helt enkelt små kakor med fast konsistens, vanligen bakade av mördeg utan jäsningsmedel. Olika småkakor finns det gott om med fantasifulla namn. Läs mer > Om småkakor.
  • Finskorpor, kex och rån är också en form av finbröd. Läs mer > Om skorpor; > Om torra kex och rån; > Om fyllda kex och rån.
  • Friterade bakverk räknas också som bakverk, till exempel munkar/doughnuts, churros, struvor och klenäter. Se receptgrupp > Friterade bakverk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Om vetebröd Om mjuka kakor, sockerkakor Om tårtor Om bakelser Om smördegsbakelser Om finpajer Om kex och rån baka, grädda Om skorpor Om chouxbakelser Om finbrödsdeg Matbrödhistoria Finbrödshistoria Om finbrödsbakning, konditori

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem