Konserveringsburkar

Konserveringsburkar

(konserveringsburkar)

Engelsk översättning

(glass) jar

Fransk översättning

bocal/bocaux de conserve

Italiensk översättning

barattolo - vasetti in vetro

Tysk översättning

Konservenglas

Spansk översättning

bote de conserva

Kokkonservering (hermetisk inkokning) behöver särskilda burkar, dels för att inte gå sönder, dels för att skapa en steril hermetisk (lufttät) miljö. Den klassiska konserverings­burken är en glasburk med löst glaslock, gummiring och metallspänne för att hålla locket på plats. Över hela locket eller intill kanten (bild ovan). Burkarna är mycket hållbara och kan återanvändas gång på gång. Det finns också burkar med engångslock och skruvlock (runda burken i mitten ovan). För den som behöver kokkonservera stora mängder finns speciell konserveringsapparat att tillgå (se dito).

Andra burkar (se > Konserv) kan användas men är inte lika säkert. Inte heller konserveringsburkar med lock som sitter fast med gångjärn och spännanordning (se film via länk nedan). Dessa kan användas till vanlig syltning för närtidskonsumtion, men för långtidsförvaring på ett år eller mer bör "riktiga" konserveringsburkar användas. Läs mer > Om värmekonservering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05

Läs mer

Konserv Om värmekonservering Konserveringsapparat

Externa länkar

Film: Vilka burkar passar för kokkonservering?

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem