
Baristamjölk
(barista)
Baristamjölk är namn på mjölk som framtagits speciellt för espressobaserade kaffedrycker och som ger ett extra fluffigt skum.
- Fetthalt cirka: 3%. Varierar beroende på producent.
- Smak: Krämig, lätt sötaktig.
- Alternativ vara: Standardmjölk.
- Försäljning: Sparsamt förekommande i butik.
- Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.
Barista är ett ord för någon som är expert på att koka espressodrycker, kaffets motsvarighet till sommelierer. Det förekommer även tävlingar i denna konstart. Begreppet skapades i USA utifrån det italienska ordet som allmänt betyder bartender. För övrigt är en "bar" i Italien mer att likna vid ett café än den amerikanska bar som vi brukar tänka på.
SÅ ANVÄNDS BARISTAMJÖLK
Baristamjölk används till olika varianter av (espresso-)kaffe.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Om mjölkExterna länkar
Film: Så gör man mönster i kaffet