
Standardmjölk
(standardmjölk (fett 3%), röd mjölk, helmjölk, ekologisk standardmjölk)

whole milk (fat UK 3,5%, USA 3,25%)

lait entier (graisse 3,5%)

latte intero (grassi 3,2-3,6%)

Vollmilch (Fett 3,5%)

leche entera (grasa 3-3,5%)
Standardmjölk (röd mjölktext på förpackningen) är svenska mejeriers namn på värmebehandlad (pastöriserad) mjölk som innehåller 3% fett. Det finns även ekologisk standardmjölk med samma egenskaper. Fetthalten 3% var förr "standard" varför mjölk med denna fetthalt fick namnet "standardmjölk". Först från 1980-talet lanserades mjölksorter med lägre fetthalt. Läs mer > Om mjölk.
- Fetthalt: 3%.
- Smak: Fyllig, lätt sötaktig.
- Alternativ vara: Mellanmjölk.
- Försäljning: Året runt.
- Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.
Helmjölk (fr. lait entier) är i Sverige ursprunglig mjölk med oförändrad fetthalt (läs mer > Gammaldags mjölk). I andra länder är helmjölk motsvarigheten till standardmjölk. Enligt EU-regler måste helmjölk vara värmebehandlad (pastöriserad) och hålla en fetthalt på minst 3,5%.
SÅ ANVÄNDS STANDARDMJÖLK
Standardmjölk används som dryck och passar bra till matlagning och bakning. Kan ofta ersättas med mellanmjölk. Sägs inget annat i recept avses som regel standardmjölk. Läs mer > Så används mjölk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Om mjölk Komjölk Så används mjölk