
Fiskmjöl ¤
(fiskmjöl)

fish meal

farine de poisson

farina di pesce

Fishmehl

harina de pescado
Historia: Fisk som inte ansetts ätbar har historiskt används som betfisk, att sätta på kroken eller i fångsredskap för att fånga finare fiskar och skaldjur. Användning av sill för att pressa olja gjorde man i Norge 800 år e.Kr. Torkad fisk har används historiskt för att mata höns och grisar. En primitiv form av fiskmjöl omtalas av Marco Polo i början av 1300-talet, "nötkreatur, kor, får kameler och hästar ... äter utan några tecken på motvilja". Före 1910 användes fiskmjöl som gödningsmedel till exempel i Storbritannien.
Produktion: Det åtgår 4-5 ton fisk för att producera 1 ton torrt fiskmjöl. Cirka 6 ton fiskmjöl produceras per år motsvarande 24-30 ton fisk. Fiskar som i stor utsträckning används till fiskmjöl enligt nedan.
- Norge och Island: Lodda, sill, kolmule.
- EU: Skäggtorsk, lodda, tobisfisk, makrill, sill.
- USA: Menhaden, Alaska pollok.
- Chile och Peru: Anchoveta (ansjovis) och chilensk makrill.
- Sydafrika: Sill.
- Japan: Sardiner, sill, näbbgädda, makrill.
- Kina och Vietnam: Diverse fiskar.
SÅ ANVÄNDS FISKMJÖL
Fiskmjöl används främst som djurfoder. År 2010 cirka 56% till uppfödning av odlad fisk, 20% till grisar, 12% till höns och 12% till annat som Omega 3, foder till pälsdjur (mink) och gödningsmedel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04