
Stillahavssill
(stillahavssill, vitahavssill)
Latin: Clupea pallasii, Clupea pallasii marisalbi, Clupea pallasii, marisalbi

Pacific herring, White Sea herring, Chosa herring

hareng Pacifique, hareng Mer Blanche

aringa oceanica, aringa Mar Bianco

Pazifische Hering, Weissmeer Hering

arenque Pacífico, arenque Mar Blanco
Förekomst: Fisken lever i stora stim kustnära på 0-500 meters djup. I Norra Ishavet från Vita havet där den möter Atlantsillen, längs Rysslands norra kust till Östsibiriska Havet ner till Kamchatkas östra kust, Sachalin, Japans och Koreas kuster. Även från Alaska ner utefter Nordamerikas västkust till Kaliforniahalvön. Förekommer även i bräkt vatten och i sötvatten i sjöar på Sachalin (östra Ryssland), Hokkaido och Honchu (Japan). Se fiskkarta via länk nedan.
Fiske: Arten är föremål för kraftigt fiske, främst av ryska och kanadensiska fartyg. Fångsten avsätts främst i Japan.
Miljö: Bestånden av stillahavssill är oklar, undermålig statistik (data deficient).
SÅ ANVÄNDS STILLAHAVSSILL
Stillahavssill används mest till fiskmjöl/djurfoder (läs mer > Fiskmjöl). Som mänsklig föda används den på samma sätt som atlantisk sill (se dito). Rommen är särskilt eftertraktad i Japan. Den säljs färsk, frusen, saltad, rökt och konserverad. Saltad och lagd på tång benämns den kazunoko-kombu.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-08
Läs mer
Atlantisk sill Sillar Sillartade fiskar ¤ Fiskmjöl ¤