Om stek, stekar

Om stek, stekar

Engelsk översättning

roast

Fransk översättning

rôti

Italiensk översättning

arrosto

Tysk översättning

Braten

Spansk översättning

asado

Stek är en större köttbit av däggdjur (ko, gris, lamm, älg med flera), ofta en hel styckdel till exempel bogstek eller hel rostbiff. Man talar sällan om stekar avseende fågel eller fisk, även om det förekom förr till exempel "hönsstek".  Stek används även som begrepp om tillagningssätt till exempel "surstek" och "grytstek", eller avseende maträtt som "slottsstek".

Enligt Svenska Akademiens ordlista är stek en "utskuret stycke kött som skall stekas" eller  "lår- eller rygg­stycke för stekning, mat­rätt av stekt så­dant kött". Alltså ett köttstycke avsett för stekning, vilket inbegriper grillning. Men den kan också "grytstekas", det vill säga bräseras.

Engelskans "steak" är en tjock skiva av "steken", som på engelska benämns "roast".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem