
E163 Antocyaner
(antocyaniner)

Anthocyanins
E163 Antocyanin är ett rödblått färgämne. Antocyaniner är en grupp vattenlösliga röda, violetta, eller blå färgämnen som finns naturligt i cellsafter hos blommor som rosor och blåklint, i grönsaker som rödkål och rödlök och i bär som svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och blåbär. Den röda färgen i höstlövens blad är också antocyaner som framträder när det gröna klorofyllet har försvunnit.
Färgen beror inte bara på slaget av antocyanin utan även på sockerarten, på cellsaftens pH-värde med mera. Ju surare miljö desto rödare brukar varan bli. Som exempel är blåbärssaften inte blå utan snarare röd på grund av bärens syrlighet, men när bären hamnar i munnen med högre pH-värde skiftar färgen och tungan blir blå. Kokt lätt syrad rödkål blir rödlila, men om den marinerats i rikligt med vinäger eller citron blir den i stället knallrosa. I en alkalisk miljö, om till exempel bikarbonat tillsätts, blir rödkolet blågrön.
Framställning: Färgämnet framställs naturligt genom extraktion (lakning) av grönsaker och ätliga frukter som svarta vinbär och druvskal.
Hälsa: Inga kända hälsorisker, anses ofarligt.
SÅ ANVÄNDS AUTOCYANINER
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Industriellt används färgämnet i olika livsmedel som läskedrycker (t.ex. hallonsoda), alkoläsk, glass, godis och yoghurt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
Färgsmak Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??