
E160d Lycopen

Lycopene
E160d Lycopen är ett rött färgämne. Det är en karoten som saknar Vitamin A. Lycopen har ett karotenoid pigment som finns i tomater och andra röda frukter och grönsaker som röda morötter, vattenmeloner, papaya, men inte i jordgubbar eller körsbär. Även sparris och persilja innehåller lycopen utan att vara röda.
Framställning: Naturligt framställt genom extrakt (lakning) från röda tomater. Kan även framställas syntetiskt.
Hälsa: Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS LYCOPEN
Får användas till glass, sylt, konfektyrer, snacks, desserter, kosttillskott, tuggummi, fiskrom, soppor och läsk. Används till exempel i soppor och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??