
E160c Paprikaoleoresin
(kapsantin, kapsorubin)

Paprika extract, Capsanthian, Capsorubin
E160c Paprikaoleorresin är ett gul-röd-brunt färgämne. Det är karotenoiderna kapsantin och kapsorubin i extraktet som ger gulorange färg.
Framställning: Naturligt framställt genom extrakt (lakning) från paprikafrukten i olika lösningar. I USA är paprikaextrakt befriad från certifiering och klassas som en naturlig färg.
Hälsa: Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS PAPRIKAOLEROSIN
Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används till exempel i ost, apelsinjuice, kryddblandningar, såser, godis och färdigrätter. Ges i fjäderfäfoder för att öka färgen på äggulor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??