
E160b Annattoextrakt
(bixin, norbixin, annatobusken, läppstiftsträd)
Latin: Bixa orrelana

Annatto, Bixin, Norbixin
E160b Annattoextrakt är ett gulorange färgämne. Det är karotenoiderna bixin och norbixin i extraktet som ger gulorange färg (läs mer om karotenoider > Vitamin A, retinol). Annatto är vanligt förekommande i det latinamerikanska och karibiska köket som både krydda och färgämne. Urinvånare använder fröna till kroppsbemålningar och läppstift. Kallas därför ibland för läppstiftsträd.
Framställning: Naturligt framställt genom extrakt (lakning) från fruktköttet av den tropiska annattobusken Bixa orrelana.
Hälsa: Ringa hälsorisk. Annatoextrakt har vid ett tillfälle rapporterats som orsak till allergisk chock och vid ett annat tillfälle orsakat astma.
SÅ ANVÄNDS ANNATOEXSTRAKT
Får användas till vissa ostar, margarin, desserter, snacks, vissa frukostcerealier, rökt fisk och likör.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
Vitamin A, retinol Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??