
E160a Karotener
(astaxantin)

Carotenes
E160a Karotener är ett gulorange färgämne som förekommer naturligt i morötter, gröna bladgrönsaker, tomater, aprikoser, nypon med flera.
Karoten som färg: Karotener har ett starkt gul, gulröd eller purpurfärgade pigment som förekommer såväl i mikroorganismer som i växt- och djurriket. Drygt 600 olika karotenoider är kända varav drygt 10% finns i växter som morot, tomat, aprikos och spenat (betakaroten). Att till exempel spenaten är grön beror på att grön klorofyll döljer den gulröda karotenfärgen, vilket är samma fenomen som gäller för lövträd som skiftar till gult på hösten när klorofyllet försvinner. Karoten från morötter i fettrika grytor kan uppenbara sig som gulröda små pärlor på ytan. Karotenoider ger också smör, margarin och yoghurt ljust blankgul färg, samt gul färg åt äggulan. Karotenoider finns även i hummer, kräftor och lax från pigmentet astaxantin. Hummern och kräftor har normalt en blå-brun-svart kamouflagefärg, men skalet kan skifta i orange eller rött fast den är levande. När hummern kokas bryts kamouflagefärgen sönder varvid den klarröda astaxantinet framträder.
Framställning: Vanligtvis syntetiskt (kemiskt-tekniskt), men betakaroten kan även framställas naturligt ur till exempel morötter.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. Syntetiskt framställt karoten anses ofarligt. Karten omvandlas i kroppen till A-vitamin. Läs mer > Vitamin A, retinol.
SÅ ANVÄNDS KAROTENER
Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Karotener används brett inom industrin till exempel i margarin, yoghurt och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
Färgsmak Växtfysiologi ¤ Vitamin A, retinol Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??