
E155 Brun HT ??

Brown HT
E155 Brun HT är ett brunt AZO-färgämne (läs mer > Färgtillsatser).
Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt).
Hälsa: Färgämnet har ifrågasatts länge (= azofärg). Förbjudet i USA sedan det i omdiskuterade tester orsakat cancer hos försöksråttor. Azofärgämne kan ge överkänslighetsreaktioner som nässelutslag, astmaanfall, rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Förbjuden i Sverige före EU-inträdet.
SÅ ANVÄNDS BRUN HT
Får användas till en rad livsmedel som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, sprit drycker, dekoration och överdrag. Det används som färgämne för att ersätta kakao eller sockerkulör, främst i chokladkakor, men också i mjölkdryck, ost, yoghurt, sylt, fruktprodukter, fisk med mera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??