
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen

Sulphite ammonia caramel
E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen är en brun variant av sockerkulör (läs mer > E150a Sockerkulör).
Framställning: Syntetiskt (kemiskt-tekniskt). Socker upphettas (karamelliseras) med tillsats av både ammoniaksalter och svaveldioxider eller sulfiter.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. Påståenden om att ämnena skulle vara carcinogena har inte kunnat beläggas.
SÅ ANVÄNDS SOCKERKULÖRER
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. E150d passar särskilt bra i sura livsmedel som läskedrycker.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
E150a Sockerkulör Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??