
E150a Sockerkulör
(ammoniaksockerkulör, bagares sockerkulör, konditors sockerkulör, ölsockerkulör)

Plain caramel
E150 Sockerkulör förekommer i olika färger (blekgult, röd, grön, mörkbrun, svart). Förekommer i handeln i små flaskor för hushållsbehov (läs mer > Sockerkulörer o.d.). Sockerkulörer är bland de äldsta och mest använda livsmedelsfärgämnena, flitigt använd i industriellt producerade livsmedel som chips, mörkt bröd, bakverk, dekorationer, vaniljkräm, choklad, konfektyrer, fruktinläggningar, såser, dressing, glass, efterrätter, öl, spritdrycker och i läskedrycker som julmust och Coca Cola.
Framställning: Sockerkulör framställs genom kontrollerad upphettning av socker, så kallad karamellisering (läs mer > Karamellisering). Livsmedelsklassade syror, alkali och salter tillsätts, vilket till skillnad från karamellgodis, ger ett karamellkoncentrat som luktar bränt socker och smakar relativt bittert. Inga ammoniak- eller sulfitföreningar används i sockerkulör E150a, vilket förekommer i andra sockerkulörer, se > E150b, E150c och E150d).
Hälsa: E150a är naturligt framställt. Inga kända hälsorisker.
SÅ ANVÄNDS SOCKERKULÖR
Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Sockerkulör 150a används bland annat i whisky.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen E150c Sockerkulör ammoniakprocessen E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen Sockerkulörer Karamellisering Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??