
E100 Kurkumin

Curcumin
E100 Kurkumin är ett gulorange färgämne som förekommer naturligt i kryddan gurkmeja och som ger kryddrotens karaktäristiska färg (läs mer > Gurkmeja).
Framställning: Naturligt framställt genom extraktion (lakning) av gurkmeja i olja eller alkohol.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. American Cancer Society har förklarat att kurkumin är en antioxidant vilket i laboratorieprov visat sig kunna döda cancerceller och i djurförsök befunnits reducera tillväxten av olika former av cancerceller och tumörer.
SÅ ANVÄNDS KURKUMIN
Kurkumin används som färgämne till att färga papper, läder, trä och livsmedel. Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag samt till sylt, marmelad, gelé, korvar, pastejer och potatismospulver. Används till exempel i curry, ost och margarin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07
Läs mer
Gurkmeja Färgtillsatser-
Färgtillsatser:
- ? = omstridd tillsats
- E100 Kurkumin
- E101 Riboflavin
- E102 Tartrazin ??
- E104 Kinolingult ?
- E110 Para-orange ??
- E120 Karmin ?
- E122 Azorubin ??
- E123 Amarant ??
- E124 Nykockin ??
- E127 Erytrosin ?
- (E128 Röd 2G) ?
- E129 Allurarött ??
- E131 Patentblått V ?
- E132 Indigotin, indigokarmin
- E133 Briljantblått FCF
- E140 Klorofyller, klorofylliner
- E141 Klorofyllkopparkomplex
- E142 Grön S
- E150a Sockerkulör
- E150b Sockerkulör kaustiksulfitprocessen
- E150c Sockerkulör ammoniakprocessen
- E150d Sockerkulör ammoniaksufitprocessen
- E151 Briljantsvart BN ??
- E153 Vegetabiliskt kol
- (E154 Brun FK) ??
- E155 Brun HT ??
- E160a Karotener
- E160b Annattoextrakt
- E160c Paprikaoleoresin
- E160d Lycopen
- E160e Beta-apo-8´-karotenal
- E161b Lutein
- (E161g Kantaxantin ?
- E162 Rödbetsrött
- E163 Antocyaner
- E170 Kalciumkarbonat
- E171 Titandioxid
- E172 Järnoxider, järnhydroxider
- E173 Aluminium
- E174 Silver
- E175 Guld
- E180 Litolrubin BK ??