
kryddmängdsmått
(kruka, knippa, knippe, kvist, stjälk)

pot, bunch, sprig, stem

pot, botte, petit branche, tige

vaso, fiscio, rametto, stelo

Topf, Bund, Zweig, Steil

maceta, manojo, ramo, tallo
Kryddmått (krm) = svenskt volymmått. Motsvarigheten finns inte i andra länder där man oftast i stället talar om nypor. En nypa (fr. pincée) är det man ungefär kan ta mellan två fingrar (cirka 1/2 krm). Läs mer > Nypa; & > Knivsudd
Omvandling: 1 krm = 1 ml. 5 krm = 1 tsk. 15 krm = 1 msk.
Alla mått i recept skall vara strukna, jäms med kanten.
Kruka (fr. pot) förekommer som måttenhet och avser då vanligtvis örtkryddor som säljs i små plastkrukor.
Knippa, knippe (fr. botte) är något man kan knipa om med handen, t.ex. en knippa rädisor, rödbetor eller sparris. Används ibland som måttenhet främst för örtkryddor t.ex. en knippe persilja. I Frankrike används gärna begreppet kryddbukett (bouquet garni). Se dito.
Kvist (fr. petit branche) = liten sidogren. Används emellanåt som måttenhet främst avseende örtkryddor med liknande betydelse som stjälk.
Stjälk (fr. tige) = stam hos bladbärande fanerogamer. Används som måttenhet för örtgrönsaker.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08
Läs mer
nypa, knivsudd Kryddbukett, kryddpåse