
Harissa
(harissa = tunisisk, nordafrikansk kryddblandning)

harissa = Tunisian, North African spice blend

harissa = mélange d´épices tunisiennes et nord-africaines

harissa = miscela di spezie tunisina e nordafricana

harissa = tunesische, nordafrikanische Gewürzmischung

harissa = mezcla de especias tunecinas y norteafricanas
Harissa är en klassisk tunisisk kryddblandning, som även förekommer frekvent i Marocko, Libyen och Algeriet. Den är mycket stark, jämförbar med sambal oelek. Främsta huvudingrediens är torkad och puréad kajennpeppar (chilifrukt). Den är ganska komplicerad att tillverka och det finns olika varianter. Här en av dem. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Ingredienser:
50 g kajennpeppar (torkad & urfröad)
25 g vitlök (finhackad)
5 g havssalt
25 g kumminfrön
1-1,5 msk olivolja
Blötlägg kajennpepparen i ljummet vatten 3-4 min.
Hacka fint och stöt i mortel.
Tillsätt vitlök och havssalt och stöt till en gröt.
Tillsätt kumminfrön och stöt vidare.
Fyll på burk och täck ytan med olivolja.
Andra kryddor kan t.ex. vara koriander, paprika, anis.
ANVÄNDNING
Harissa används i eller serveras vanligen till couscous.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10