Harissa

Harissa

(harissa = tunisisk, nordafrikansk kryddblandning)

Engelsk översättning

harissa = Tunisian, North African spice blend

Fransk översättning

harissa = mélange d´épices tunisiennes et nord-africaines

Italiensk översättning

harissa = miscela di spezie tunisina e nordafricana

Tysk översättning

harissa = tunesische, nordafrikanische Gewürzmischung

Spansk översättning

harissa = mezcla de especias tunecinas y norteafricanas

Harissa är en klassisk tunisisk kryddblandning, som även förekommer frekvent i Marocko, Libyen och Algeriet. Den är mycket stark, jämförbar med sambal oelek. Främsta huvudingrediens är torkad och puréad kajennpeppar (chilifrukt). Den är ganska komplicerad att tillverka och det finns olika varianter. Här en av dem. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Ingredienser:
50 g kajennpeppar (torkad & urfröad)
25 g vitlök (finhackad)
  5 g havssalt
25 g kumminfrön
1-1,5 msk olivolja

Blötlägg kajennpepparen i ljummet vatten 3-4 min.
Hacka fint och stöt i mortel.
Tillsätt vitlök och havssalt och stöt till en gröt.
Tillsätt kumminfrön och stöt vidare.
Fyll på burk och täck ytan med olivolja.
Andra kryddor kan t.ex. vara koriander, paprika, anis.


ANVÄNDNING

Harissa används i eller serveras vanligen till couscous.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem