
Sushiverktyg
(risbehållare, risspade, rullmatta)
Sushivertyg till det japanska köket omfattar följande.
- Större bunke att skölja riset i.
- Stor kastrull (riskokare) att koka riset i.
- En massa skålar är bra till ingredienser och tillbehör.
- Såll (zaru) behövs, som i Japan är av bambu.
- Risbehållare (hangiri) för att blanda ris med vinäger i och sedan för att förvara riset i under tillredning. En hangiri är en rund, flatbottnad balja av cederträ.
- Risspade (shamoji) är en platt slev, vanligen av trä.
- Fläkt (uchiwa). Klassisk japansk handfläkt.
- Rullmatta (maki-su) av bambu för att tillverka rullar. Tvättas efter användandet i ljummet rinnande vatten.
- Skärbräda (manaita). En stor, helst i trä.
- Kniv (bocho). Vassa knivar. Den vanligaste kniven för en sushikock kallas sashimi-boche. Den är lång och smal.
- Trälåda (oshiwaku) för att tillverka battera sushi.