
Kirskål
(kirskål, kers, skvallerkål)
Latin: Aegopodium podagraria

ground elder

herbe aux goutteux

girardina silvestre

Gewöhnlicher Giersch

hierba de los gotosos
Förekomst: Kirskål är ett vanligt trädgårdsogräs som är svår att utrota. Vanligt förekommande på kultiverad mark i hela Sverige utom i fjälltrakterna. Kirskål odlades i Sverige under förromersk järnålder (500 f. Kr. – år 0) och senare av klostermunkar som läkeört och grönsak. Även på svenska slott och herrgårdar odlades förr kirskål som grönsak, och det är därifrån den spritt sig till nuvarande omfattning. Kirskål säljs inte i butik, så man får plocka den i naturen.
Odla inte kirskål i trädgården utan i kruka, för den sprider sig som pesten. Släng inte heller rens på komposten utan i soptunnan. Se film, klicka på "Ben" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS KIRSKÅL
Kirskål betraktas som vårprimör av kännare. Späda blad kan användas på samma sätt som spenat. God att koka soppa på. Se recept > Kirskålssoppa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Matbiologi grönsaker Om sallat Om kålExterna länkar
Film: Krig mot kirskål