
Mirabeller
(mirabeller, mirabell)
Latin: Prune domestica ssp. syriaca

mirabelle plum

mirabellier, mirabelle

mirabolani, mirabolano

Mirabellen, Mirabelle, Gelbe Zwetschge Polnisch = mirabelka

mirabela
Mirbeller är biologiskt en underart av arten plommon, tillika en sortgrupp (läs mer > Plommon). Det är ett buskliknande träd som blir 4-10 meter högt. Blommorna är vita. Det finns många sortvarianter. Mirabell och Körsbärsplommon (se dito) förväxlas ofta med varandra. Se film, klicka på "Raintree Nursery" under bilden ovan.
Förekomst: Plommonet är hemmahörande i Turkiet, troligen utvecklad från en vild sort i Antalolien (sydöstra Turkiet) eller i Persien (Iran). Därifrån har den spritts runtom i Europa och Nordafrika. Mycket populär i Tyskland, främst i södra Tyskland. I Frankrike odlas mirabelle i områden som Nancy, Metz och framför allt i Lorraine (= 70% av odlad världsproduktion). 1996 ursprungsskyddades Mirabelle de Lorraine av EU (läs mer > Ursprungsskydd EU). I Metz hålls en Mirabellefestival varje år i augusti. I Spanien främst i Galicien, Spaniens nordöstra hörn. I England odlas mirabeller i bland annat Sussex, förvildade förekommer den lite varstans som häckar eller prydnadsträd i parker och trädgårdar. Förekommer som parkträd i södra och mellersta Sverige.
Frukten: Trädet ger rikligt med små plommon. Ett träd kan ge upp till 100 kilo frukt vilket motsvarar 10.000 stycken.
- Utseende/karaktär: Frukten är en rund eller rundoval fristensfrukt, fruktköttet lossar lätt från kärnan (läs mer > Stenfrukters anatomi). Plommonet som har tunt och syrligt skal, blir 2-3 centimeter lång. Färgen gul, gyllengul eller gul-röd.
- Vikt: Runt 10 gram/styck. Skal och kärna utgör 25-30%.
- Mognad: Augusti-september.
- Smak: Fruktköttet är saftigt, mycket sött och välsmakande.
- Alternativ vara: Plommon är i allmänhet utbytbara mot varandra.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring: Svalt, kort hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS MIRABELLER
Mirabeller används som bordsfrukt, till marmelad och i bakverk. I Frankrike används merparten till marmelad, i andra hand till plommonbrännvin (au de vie). Av frukten görs också likör.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer
Plommon Ursprungsskydd EU Stenfrukters anatomi