Tillsatta antioxidanter
(antioxidationsmedel)
Antioxidanter tillsätts livsmedel för att hindra skadlig oxidation (syresättning) av mat. Vitaminer är vanliga antioxidanter, till exempel askorbinsyra (C-vitamin) till frukt- och saftprodukter. Till matolja används främst propyl-, oktyl- eller dodecylgallat och till margarin sorbinsyra/sorbater. Till livsmedel av typen välling och modersmjölksersättning används främst tokoferol (E-vitamin). Läs mer > Oxidation, se också > Antioxidanter.
Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 44 st av EU godkända antioxidanter (E300-E399). Se högerkolumnen. Tillsatser markerade med ? har speciellt ifrågasatts. Följande tillsatser har också antioxidant verkan:
- E220 Svaveldioxid > Se Konserveringsmedel
- E221 Natrimsulfit > Se Konserveringsmedel
- E222 Natriumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
- E223 Natrimdisulfit > Se Konserveringsmedel
- E224 Kaliumdisulfit > Se Konserveringsmedel
- E226 Kalciumsulfit > Se Konserveringsmedel
- E227 Kalciumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
- E228 Kaliumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
Antioxidanter Oxidation-
Tillsatta antioxidanter:
- ? = omstridd tillsats
- E300 Askorbinsyra
- E301 Natriumaskorbat
- E302 Kalciumaskorbat
- E304 Askorbylparmitrat, askorbylstearat
- E306 Tokoferolkoncentrat
- E307 Alfa-tokofenol
- E 308 Gamma-tokoferol
- E309 Delta-tokoferol
- E310 Propylgallat ?
- E311 Oktylgallat ?
- E312 Dodecylgallat ?
- E315 Isoaskorbinsyra
- E316 Natriumisoaskorbinsyra
- E319 Tertiär butylhydrokinon (TBHQ)
- E320 Butylhydroxitolluen (BHT) ?
- E321 Butylhydroxitoluen (BHT)
- E322 Lecitin ?
- E325 Natriumlaktat
- E326 Kaliumlaktat
- E327 Kalciumlaktat
- E330 Citronsyra
- E331 Natriumcitrater
- E332 Kaliumcitrater
- E333 Kalciumcitrater
- E334 L-Vinsyra
- E335 Natriumtartrater
- E336 Kaliumtartrater
- E337 Natriumkaliumtartrater
- E338 Fosforsyra
- E339 Natriumfosfater
- E340 Kaliumfosfater
- E341 Kalciumfosfater
- E343 Magnesiumfosfater
- E350 Natriummalater
- E351 Kaliummalat
- E352 Kalciummalater
- E353 Metavinsyra
- E354 Kalcium-L-tartrat
- E355 Adipinsyra
- E356 Natriumadipat
- E357 Kaliumadipat
- E363 Bärnstenssyra
- E380 Triammoniumcitrat
- E385 Kalciumdinatrium-EDTA
- E392 Extrakt av rosmarin
- E586 4-hexylresorcinol