
Silduk
(passerduk, mousselineduk, muslinduk)

straining cloth, cheesecloth

toile à tamis, étamine

tela, straccio per colare

Siebtuch

manga de filtrar
Silduk (passerduk) är ett tunt tyg t.ex. av linne, genom vilken man filtrerar bort fina partiklar (ett alternativ till såll). Finns med olika finmaskighet. Det finns tillhörande ställning på vilken silduken kan monteras. Under ställer man en skål.
Mousselineduk (muslinduk) används i köket som en extra finmaskig silduk. Muslin är för övrigt ett klädestyg ofta tryckt i små mönster och används vanligen till blusar och klänningar. Namnet från staden Mosel i Irak varifrån tyget tros komma ursprungligen. Mousseline kan även inom kokkonsten avse rätt berikad med vispad grädde (läs mer > Mjölk- och gräddefterrätter).
SÅ ANVÄNDS SILDUKAR
Sildukar används bland annat för att finsila buljonger, såser, skirat smör, eller för att filtrera/passera bärsaft, urlakning av vatten ur till exempel krossade tomater, samt för att forma mjuka varor. Används även som sammanhållande duk för vara som kokas till exempel sylta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Läs mer
Om krämer, krämefterrätter