Märzen

Märzen

(Oktoberfestbier)

Märzen är ett öl som traditionellt bryggdes i mars (März på tyska) innan sommaren hindrade ölbryggning pga värmen. Ölet gjordes med lite högre alkohol- och vörtstyrka än sin förebild Wiener (se Mörk lager), för att bättre klara sommarvärmen.

Det uppstod en tradition att dricka det sista Märzenölet i oktober, i samband med höstmarknaden. Därför fick märzenölet också heta Oktoberfestbier. Detta namn förekommer även på andra länders öl av denna typ t.ex. Samuel Adams Octoberfest. Dagens öl på oktoberfester i Tyskland är sällan av den traditionella typen, utan mestadels standard ljus lager.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Gyllengul till kopparfärgad.
Alkoholvolym: 5-6%.
Beska: Balanserat medelbesk.
Smakrikedom: Viss maltsötma, lättrostade toner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Ayinger Ur-Märzen.

Passar till: Smakrika, kryddiga rätter av kyckling, korv och fläsk. Mexikansk mat. Kryddiga ostar.

Karaktär: Märzen är ett lent, medelfylligt och medelbeskt öl, med viss sötma och med toner av lättrostad malt. Låg men märkbar humle.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem