
Klassisk svensk grönsakssoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 383

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1532 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Ansa rotfrukter och grönsaker. Skala lök. Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor eller tärningar.
- Stek: Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor stekkastrull. Fräs gul lök och rotsaker i matfett cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt purjo mot slutet.
- Koka: Häll på vatten och fond. Låt koka upp och tillsätt blomkål. Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.
- Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Är soppan för tunn, tillsätt lite extra mjöl utblandat med kall mjölk och låt småkoka en stund. Späd med vatten eller mjölk om den är för tjock. Garnera rikligt med klippt persilja.
Kockens kommentar
En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.
20-12