
Vichyssoise, fin kall purjosoppa (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 64

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1288 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skala och tunnskiva potatis. Skala och hacka lök. Skär bort purjoblasten och snitta purjon på längden. Skölj ordentligt. Skiva.
- Fräs purjo- och lök försiktigt i en stor kastrull på medellåg värme i 10-15 minuter utan att bränna.
- Tillsätt hälften av buljongen och potatis. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 30-40 minuter.
- Ta av kastrullen, tillsätt resterande buljong. Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Passera soppan genom nätsil. Späd ut soppan om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Ställ soppan att kallna i kylskåp minst 1 timme (eller fuska med isbitar om tiden är knapp).
- Häll upp soppan i portioner. Rör ner grädde "slarvigt" så att ett fint mönster bildas. Garnera rikligt med finhackad gröslök.
Kockens kommentar
Vischyssoise är en kall variant av Parmentier. Namnet från staden Vichy i södra Frankrike, känd för Vichyregimen under Andra Världskriget och för Vichyvatten. Det är inte en genuin fransk soppa, utan skapades av en fransk kock på Ritz-Carlton i New York (Louis Diat) i början på 1900-talet. Läs mer > Om soppor. Soppan kan ätas varm, men skall då värmas upp ordentligt innan grädden tillsätts. En del av grädden kan ersättas av mjölk. Ibland tillsätts en skvätt vitt vin.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)