Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Om ragu >

 

 

Så förväller man >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 142

Kcal / portion: 859

GBR (GI) / port: 6

Recept: 5154 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 607 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om ragu > Äts ej

Så förväller man > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Supermarché" under bilden ovan. Detta recept är inte identiskt med filmreceptet. Se kommentar.

  1. Förbered: Använd helst framdelskött, men bakdelskött och lägg går också bra. Skär köttet i ganska stora bitar. Förväll och skala tomater (ej nödvändigt). Kärna ur och hacka det fasta fruktköttet.
  2. Bryn: Hetta upp olja i stor gryta. Bryn köttet runt om så att det får färg. Lägg över på fat. Ta bort 2/3-delar av det smälta fettet i kastrullen.
  3. Gryta: Lägg tillbaka köttbitarna. Strö över lite socker och rör om. Pudra köttet med mjöl och rör om. Tillsätt vin, lite salt, peppar och muskot. Låt koka några minuter och skumma av. Tillsätt tomater och boquet garni (ktyddbukett).  Tillsätt vatten så att köttet precis täcks. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter. Tillsätt mer vätska vid behov.
  4. Under tiden: Noppa (ansa) bönor. Skala kålrot. morötter, och lök. Skär morot och kålrot i bitar. Stek dem i panna med smör så att de får lite färg runtom.
  5. Avsluta: Tillsätt morot, kålrot och smålöken i grytan. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Känn efter med knivspets om köttet är mört. Smaka av. 5-10 minuter innan servering tillsätts bönor och ärter.
  6. Servera med ett gott bröd till. Alternativt kan brödet bytas ut mot potatis som kokas med i grytan.

Kockens kommentar

Filmreceptet är en elegantare och fräschare variant av detta klassiska recept. Lammköttet bräseras i gryta med lök, vitlök, morot, tomat och en kryddbukett (läs mer > Om bräsering). Ett garnityr tillreds av blancherad (lättkokt) haricot verts, lättstekt strimlad morot, majrova och zucchini (squash). Se filmen.

Navarin (navet = rova) är en ragu (gryträtt) som innehåller rovor (majrova, kålrot). Vanligtvis avses denna klassiska lammgryta med rotsaker, då helst med  vårprimörer, men kan också vara en fisk- eller grönsaksragu så länge som rova ingår. Rätten sägs vara uppkallad efter slaget vid Navarino då turkarna besegrades 1827, men maträtten fanns innan dess. Läs mer, klicka på ingrediens majrova.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem