
Mesclun, provensalsk primörsallad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 170

Kcal / portion: 203

GBR (GI) / port: 0
Recept: 814 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om sallater > Äts ej
Om cikoriasallat > Äts ej
Om vinägrett, dressing > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Lizanna" under bilden. Filmreceptet är ett utvidgat mesclunrecept och avviker från detta recept med andra ingredienser som majskorn, tomater och kyckling utöver sallater. Se kommentar.- Mesclun: Välj sallater enligt egen smak och tillgång. För att bli en en mesclun skall det vara spröda blad. Även späda bladkålsblad kan ingå. Ansa och skölj sallaten. Låt rinna av och torka. Riv sallaten i mindre bitar. Blanda.
- Tillvalsalternativ: Sallaten kan blandas med annat som i filmen, till exempel minitomater, majskorn, stekt strimlad kyckling med mera.
- Dressing: Blanda ingredienserna enligt receptet eller välj dressing enligt egen smak. Blanda med sallaten straxt innan servering eller servera den vid sidan av.
- Servera som tillbehör till mat, förrätt eller som enklare måltid.
Kockens kommentar
Mesclun kan vara en salladsblandningar av allehanda sallatssorter, men klassiskt anses vara en blandning av späd trädgårdssallat (vanlig sallat), cikoriasallat, rucola och körvel. samt någon av de sallater som anges i ingredienslistans Tillval. Mesclun är alltså en blandning av primörsallater, men i sådana recept brukar även annat ingå till exempel majskorn, tomater eller stekt kyckling som i filmen.Sallat: Trädgårdssallat kan vara huvudsallat, isbergssallat, ekbladssallat eller bataviasallat (läs mer > Om sallat). Cikoriasallat har besk smak och kan vara rosésallat, frisésallat eller escarole (läs mer > Om ciikoriasallat). Välj därvid blekgula späda blad som har mildare beska.
Mesclun: Begreppet mesclun är härlett från verbet mesclar som betydelsen "blanda ordentligt". Som namn på salladsblandning sägs namnet ha används första gången 1976 av bönderna runt Nice i Provence. Var och en skulle ta med sig sina unika minisallater till marknaden. Den variant som förknippas med ursprunget lär ha varit en blandning av primörblad av trädgårdssallat (vanlig sallat), maskrosblad och rucola.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)