
Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 71

Kcal / portion: 118

GBR (GI) / port: 0
Recept: 709 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "BoccaTC" under bilden ovan.- Puntanelle: Skär skotten i långa tunna strimlor. I filmen tar kocken även med lite av de gröna beskare bladen. Lägg dem i iskallt vatten som gör att långa strimlorna vrider sig vilket är klassiskt för rätten. Ställ in i kylskåpet i 1 timme. Ta ut och låt rinna av ordentligt.
- Dressing: Skala och finhacka vitlök. Tillsätt olja. Hacka ansjovis och tillsätt detta. Rör om med en gaffel och mosa ansjovisen.
- Servera: Blanda sallad med dressing. Smaka av med salt, peppar och vinäger om så önskas. Låt stå en halvtimme för att smakerna skall binda samman. Servera som tillbehör, förrätt eller som enklare måltid.
Kockens kommentar
Puntanelle är klassisk italiensk grönsak vars groddar anses vara en delikatess i Rom enligt detta recept.Sparriscikoria (puntanelle, cicoria catalogna) är en sallatsliknade grönsak. Det är en högväxt ört med många stjälkar som i mitten har en ansamling av stora groddar. Liksom andra cikoriasallater har den bitter, besk smak, vilket särskilt gäller stjälkarna. Groddarna har mildare smak och kan ätas rå. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)