
Papadam (papadum), mjukt eller rostat indiskt flatbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 89

GBR (GI) / port: 8
Recept: 892 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 12%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Bhavna" under bilden ovan.- Blanda de torra ingredienserna (kryddning enligt egen smak). Knåda samman ordentligt med vatten och olja till en deg. I filmen bankas och stretchas degen med olja tillsatt i lite i taget för få den smidig. Om degen inte används genast måste den plastas in för att inte torka ut.
- Kavla: Forma degen till en rulle och dela den i portionsbitar. Kavla ut degen till mycket tunna runda plattor (15 cm breda) på mjölat bakbord.
- Grädda: Stek skivorna i stekpanna på medel värme cirka 15 sekunder på var sida tills genomgräddad men fortfarande mjukt bröd. För krispigt bröd gräddas det färska brödet i mycket het panna eller på spisplattan. Brödet måste därvid vändas hela tiden fram och tillbaka. Färsk deg ger luftbubblor när det steks. Degplattorna kan också friteras i olja 180°C en kort stund.
Kockens kommentar
Papadam (papad, papadum, sanskrit papata = platt maträtt) är indiskt flatbröd bakat på vetemjöl (indisk atta), kikärsmjöl, linsmjöl eller annat. Ofta starkt kryddat. Läs mer > Om indiskt flatbröd.I filmen används kryddan asafoetida som utvinns ur roten på arter ur stinkflokesläktet (läs mer, klicka på ingrediensen). I filmen används också vit chilipulver som är torkad och mald grön spanskpeppar eller jalapeno (klicka på ingrediensen), liksom "papad kharo" som är en variant av bakpulver. Ingetdera lättåtkomligt i Sverige.