Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så monterar man >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 885

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3538 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 802 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så monterar man > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

...

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Ett Gott Land" under bilden ovan.

  1. Förbered: Låt köttet bli rumsvarmt. Skrubba potatisen ren. Ta av ytterskal på all lök och vitlök. Krossa enbär.
  2. Konfitera: Lägg i kastrull smör, potatis, smålök och rikligt med timjan och rosmarin. Smöret skall täcka potatisen och löken. Låt småkoka på medel värme i 20-30 minuter tills potatisen är genom­kokt. Ta ur potatisen och låt löken ligga kvar ett tag för att bli helt mjuk (smöret kan senare silas och återanvänds vid annat tillfälle).
  3. Förvärm ugnen på 150°C.
  4. Tjäder: Salta köttet med eller utan innerfilén (i filmen utan). Hetta upp olja i stekpanna och bryn köttet på båda sidor. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök, timjan rosmarin och enbär. Stek några minuter. Lägg köttet i ugnsfast form och stick in en stektermometer. Sätt in i ugn i 10-15 minuter. Stek till kärntemperatur 53-58°C (53 i filmen). Ta ut och låt vila i minst 5 minuter.
  5. Sås: Skär schalottenlök i små bitar och mjukstek den utan att bränna. Tillsätt vin och låt koka ner till halv volym. Tillsätt viltfond och gin och reducera till simmig sås och lagom smak. Sila av såsen. Häll tillbaka i kastrullen. Koka ner ytterligare vid behov.
  6. Kräm: Lyft ut löken ur konfiteringssmöret och mixa den slät. Låt svalna till fingervarmt. Tillsätt äggula och lite av det smälta smöret och mixa till en slät fin kräm. Ställ åt sidan.
  7. Tillbehör: Stek rödlök och svamp i lite olja och smör. Tillsätt potatisen för att få stekyta. Rör om, salta och peppra. Sänk till låg värme Tillsätt  lite av såsen, lite viltfond och smör. Låt småsteka en stund under omrörning.
  8. Montera såsen: Värm upp såsen och tillsätt smör klickvis under omrörning. Tillsätt blåbär.
  9. Skär upp köttet och servera.

Kockens kommentar

Gabriel Jonsson vann Sveriges Mästerkock i TV4 2019. Idag arbetar han med Youtube-kanalen och hemsidan ettgottland.se, evenemangsverksamhet och kurser. 

Konfitera (fr. confire) är ett franskt begrepp med flera innebörder. Kan avse att koka vara i fett som i detta recept, men oftare att koka och konservera vara i sitt eget fett. Läs mer > Om confit, konfitera.

Tjäder är Sveriges största fågel som kan väga ända upp till 7 kilo. Dock vanligen runt 4 kilo varav ett bröst från hanen cirka 700 gram. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Vattenreduktion = vätskereducering. Läs mer > Om vattenförändringar.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem