Creamy garlic Butter Sauce, engelsk falsk smörsås med vitlök
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 61
            Kcal / portion: 58
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 233 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "WikiHow" under bilden ovan. I filmen visas tre varianter av vitlökssås, varav "creamy" framgår här. Den kallas creamy för att vetemjöl gör såsen fyllig (grädde ingår inte vanligtvis).- Skala och pressa vitlök.
 - Smält smör i panna eller kastrull. Stek löken glansig utan att bränna.
 - Tillsätt vetemjöl och vispa samman.
 - Tillsätt buljong och mjölk. Låt sjuda under omrörning tills såsen börjat att tjockna.
 - Smaksätt med salt, peppar och finhackad eller torkad persilja.
 - Passar till fisk och ljust kött.
 
Kockens kommentar
Såsen är en falsk smörsås för att den innehåller mindre än 50% smör vilket en smörsås skall innehålla. Förr fanns i England bara en sås till all slags mat kallad Melted butter sauce, medan man i Frankrike hade 100-tals. Såsen innehöll mycket lite eller inget smör alls. Originalsåsen är numera bortglömd, i stället är dagens engelska butter sauce varianter av vit grundsås förstärk med smör och oftast smaksatt med vitlök. Läs mer > Om smörsåser.Filmens två andra såser är helt enkelt smält smör smaksatt med vitlök och andra kryddor.
Alternativ
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)