
Creamy garlic Butter Sauce, engelsk falsk smörsås med vitlök
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 58

GBR (GI) / port: 0
Recept: 233 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "WikiHow" under bilden ovan. I filmen visas tre varianter av vitlökssås, varav "creamy" framgår här. Den kallas creamy för att vetemjöl gör såsen fyllig (grädde ingår inte vanligtvis).- Skala och pressa vitlök.
- Smält smör i panna eller kastrull. Stek löken glansig utan att bränna.
- Tillsätt vetemjöl och vispa samman.
- Tillsätt buljong och mjölk. Låt sjuda under omrörning tills såsen börjat att tjockna.
- Smaksätt med salt, peppar och finhackad eller torkad persilja.
- Passar till fisk och ljust kött.
Kockens kommentar
Såsen är en falsk smörsås för att den innehåller mindre än 50% smör vilket en smörsås skall innehålla. Förr fanns i England bara en sås till all slags mat kallad Melted butter sauce, medan man i Frankrike hade 100-tals. Såsen innehöll mycket lite eller inget smör alls. Originalsåsen är numera bortglömd, i stället är dagens engelska butter sauce varianter av vit grundsås förstärk med smör och oftast smaksatt med vitlök. Läs mer > Om smörsåser.Filmens två andra såser är helt enkelt smält smör smaksatt med vitlök och andra kryddor.
Alternativ
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)