Creamy garlic Butter Sauce, engelsk falsk smörsås med vitlök
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

 

Kockskolan:

 

Om smörsåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Creamy garlic Butter Sauce, engelsk falsk smörsås med vitlök

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 58

GBR (GI) / port: 0

Recept: 233 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 96 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "WikiHow" under bilden ovan. I filmen visas tre varianter av vitlökssås, varav "creamy" framgår här. Den kallas creamy för att vetemjöl gör såsen fyllig (grädde ingår inte vanligtvis).

  1. Skala och pressa vitlök.
  2. Smält smör i panna eller kastrull. Stek löken glansig utan att bränna. 
  3. Tillsätt vetemjöl och vispa samman. 
  4. Tillsätt buljong och mjölk. Låt sjuda under omrörning tills såsen börjat att tjockna. 
  5. Smaksätt med salt, peppar och finhackad eller torkad persilja.
  6. Passar till fisk och ljust kött.

Kockens kommentar

Såsen är en falsk smörsås för att den innehåller mindre än 50% smör vilket en smörsås skall innehålla. Förr fanns i England bara en sås till all slags mat kallad Melted butter sauce, medan man i Frankrike hade 100-tals. Såsen innehöll mycket lite eller inget smör alls. Originalsåsen är numera bortglömd, i stället är dagens engelska butter sauce varianter av vit grundsås förstärk med smör och oftast smaksatt med vitlök. Läs mer > Om smörsåser. 

Filmens två andra såser är helt enkelt smält smör smaksatt med vitlök och andra kryddor.

Alternativ

Beurre blanc, fransk ljus smörsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem