Soupe panade, fransk brödsoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner à 4 dl: 4

Kockskolan:

 

Om välling >

 

 

Om panad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Soupe panade, fransk brödsoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 67

Kcal / portion: 281

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1124 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 2%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 422 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om välling > Äts ej

Om panad > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Detta recept enligt Gastronomique Larousse, vilket ger en finare soppa än nunnornas recept på bilden (se kommentar). Se film Benediktinernunnor lagar brödsoppa med fattiga riddare till efterrätt - klicka på "KTO TV" under bilden. Fattiga riddare, se recept > Pain perdu.

  1. Förbered: Skålla och skala tomater. Krossa dem. Skala och hacka lök. Stek löken i olja i en kastrull några minuter utan att svartbränna. Tillsätt tomater och låt sjuda på svag värme under lock i 5 minuter.
  2. Tillsätt buljong och låt småkoka i 30 minuter. Smaka av med mejram, salt och peppar.
  3. Brödet får gärna vara lite gammalt och torrt, men inte mögligt. Skär bort brödkanterna och dela inkråmet i små bitar. Lägg i bunke.
  4. Soppa: Håll en ½-liter buljong på brödet och låt det dra en stund. Häll över i kastrullen och låt soppan småkoka i 10 minuter. Sila eller mixa soppan.
  5. Servera: Straxt före servering tillsätts lite matolja och soppan värms upp. Garnera med lite bladgrönt.

Kockens kommentar

Brödsoppa är klassisk fattigmanmat såväl i Frankrike som i Sverige och i andra länder. Torrt bröd upplöst i vatten till en vällingliknande soppa (läs mer > Om välling). Nunnornas recept består av 400 gram bröd, 3 liter vatten och lite salt. Dessutom tillyxat med en½ liter grädde.  

Panade (sv. panad): är en degblandning som används som förtjockningsmedel till färser. Det finns olika varianter, till exempel Panad de pain av vitt bröd, vilket används speciellt till köttqueneller (läs mer > Panad). Därav soppan namn.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem