
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 159

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1275 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vita såser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "la Palais" under bilden ovan.
- Smält smöret i kastrull eller stekpanna. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt mjölk och vispa ut mjölet så att det löses upp.
- Tillsätt hummersoppa och låt småkoka i 15 minuter. Smaka av med konjak och salt. Eventuellt också med lite kajennpeppar och koncentrerad hummerfond.
Såsen passar till fisk- och skaldjursrätter. Till exempel till Bouchée ā la Nantua som är en vol-au-vent fylld med bitar av havskräftor i denna sås.
Kockens kommentar
Detta är ett förenklat recept där hummersoppa används. I Aguste Escoffiers recept ingår i stället kräftsmör tillagad på smör, kräftor, grönsaker och kryddor (se dito recept). Såsen tillreds på béchamelsås (vit grundsås) med lika mängd koncentrerad silad kräftspad och matlagningsgrädde, som kokas ner till 2/3-dels volym. !00 gram kräftsmör, 1 msk konjak och lite kajennpeppar vispas ner, varefter såsen silas. Ger 2 dl sås.Nantua är en kommun i franska Alperna, historiskt känd för sina sötvattenskräftor. Namnet används i kulinariska sammanhang om denna sås eller rätter med denna sås.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)