
Damper bread, australiskt bakpulverbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 293

Kcal / portion: 3836

GBR (GI) / port: 509
Recept: 3836 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om scones > Äts ej
Brödhistoria > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "bcfautralia" under bilden ovan.
- Gör upp en brasa och låt brinna ner till glödande aska. Kan också bakas i grill eller i ugn 220°C.
- Deg: Blanda ingredienserna till en deg och forma till en plattrund bulle. Snitta ett kryss i toppen.
- Grädda: Lägg brödet på askglöden och peta upp glöd runt brödet. Alternativt på grillen eller i ugn. Gräddas i 25 minuter i het ugn (220°C), varefter värmen sänks till 175°C och gräddas i ytterligare 5-10 minuter.
- Brödet är klart när gyllenbrunt och låter ihåligt när man knackar på undersidan.
Kockens kommentar
Brödet bakas på mjöl, mjölk och/eller vatten, med eller utan smör, salt och jäsmedel som kan vara bikarbonat eller bakpulver. Självjäsande mjöl ("kakmjöl") är praktiskt för campare. Adra ingredienser kan ingå, till exempel ägg som i filmen (för att han hittat ett ägg).Damper bread (eng. damper = spjäll) är ett klassiskt australiskt bröd liknande engelska scones med influens från aboriginernas "bush bread" som bakades på askglöd efter en brasa (läs mer > Brödhistoria). Damper bread bakades av nybyggarna från Europa och är numera ett populärt campingbröd.