
Fruktglasyr och neutral glasyr till bakverk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 280

GBR (GI) / port: 36
Recept: 1118 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Glasering bakverk > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Recipebasic" under bilden.
- Helt enkelt: Välj en passande sylt eller gelé, i filmen aprikossylt. Tillsätt lite vatten. Blanda och smält sylten hastigt i mikro. Sila glasyren. Pensla tårtan eller bakverket med glasyren. Ställ kallt.
- Alternativ: Konditorn tillreder en fruktglasyr vanligtvis på en fruktpuré sötad med glukossirap (som motverkar kristallisering), vatten och gelatin eller pektin för att stelna. Kan smaksättas på olika sätt till exempel med vanilj.
- Tillredning t.ex.: Koka upp vatten med vaniljstång. Låt svalna till 65°C. Blanda lite socker med pektin. Tillsätt detta i vattnet under kraftig vispning. Tillsätt mer socker enligt egen smak. Koka upp på nytt, ta av från värmen och tillsätt lite citronjuice. Sila glasyren. Låt svalna innan glasering, men inte så mycket att den börjar stelna. Ställ det färdiga bakverket kallt.
Kockens kommentar
En fruktglasyr skall vara ganska tunnflytande vid glasering, men samtidigt tillräckligt tjock för att bilda ett täckande lager. Undvik att blanda in luft vid blandning vilket kan ge fula bubblor i glasyren. Gelatin är temperaturkänslig men måste värmas tillräckligt för att lösas upp ordentligt.Neutral glasyr: En glasig glasyr. lätt genomskinlig tillreds på socker, vatten och pektin på motsvarande sätt som ovan.