Tarte pralin lyonnaise, tårta med franska kanderade mandlar
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal tårtbitar: 12

 

Kockskolan:

 

Om praliner >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tarte pralin lyonnaise, tårta med franska kanderade mandlar

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 407

Kcal / portion: 436

GBR (GI) / port: 5

Recept: 5238 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 24%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 107 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om praliner > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 3 tim )

Se film, klicka på "Justine" under bilden. Det är ett halvavancerat recept för att man först måste tillaga kanderade mandlar (pralines), men har man sådana blir tillagningen enkel.

  1. Pralines ("nötpraliner"): Tillaga förslagsvis hel grundsats enligt recept > Pralines rouge (länk nedan). Drygt hälften används till tårtan (375 gram), resten sparas som godis. Ingredienserna i detta recept är den mängd som ingår i tårtan. Extra tidsåtgång 2 timmar.
  2. Pâte sucrée (söt pajdeg): Blanda varmt smör med florsocker. Tillsätt mjöl och knåda snabbt samman till en smidig deg. Plasta in och lägg i kylen minst en timme. Se recept > Pâte sucrée.
  3. Pajbotten: Smöra en stor tårtform. Kavla ut degen ½-centimetern tjock och tillräckligt stor för att täcka form med kanter. Rulla upp den på kavel och ut över pajformen. Forma till degen så att den ansluter till sidan. Skär bort överflödig deg. Picka många hål i degen med gaffel. Ställ in i kylskåpet i 30 minuter eller längre.
  4. Förvärm ugnen på 180°C
  5. Grädda: Använd gärna pajdegstyngder så att degen inte buktar sig. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut och låt kallna. Lossa pajen från formen.
  6. Fyllning: Krossa nötpralinerna och lägg i kastrull. Tillsätt grädde, crème fraiche och vaniljextrakt. Värm upp på medelvärme under omrörning. Tillsätt karamellfärg droppvis till önskad färgstyrka. Koka upp smeten till 112°C. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna. Häll smeten i pajformen. Ställ kallt i minst 2 timmar innan den serveras.

Kockens kommentar

Tårtans originalrecept tillreds med en fyllning till hälften av krossade nötpraliner och till hälften av crème fraiche.

Pralin i Frankrike är per definition kanderade brända mandlar, vanligtvis rödfärgade (se recept Pralines rouge). Inte chokladpraliner som vi vanligen brukar avse med pralin i Sverige (benämns i Frankrike pralines belge). Läs mer > Om praliner.

Tillhörande recept

Pralines rouge

Pâte sucrée, söt fransk pajdeg.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem