Nynäskakor, en pralin bland småkakor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 40

Om skurna kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om Sju sorters kakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Nynäskakor, en pralin bland småkakor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 464

Kcal / portion: 103

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4106 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 25%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 22 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om skurna kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om Sju sorters kakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Förbered: Koka potatis i god tid och låt den bli kall. Separera äggula från vita.
  2. Mördeg: Arbeta hastigt samman mjöl, kallt tärnat smör, socker och äggula till en smidig deg. Låt vila inplastad i kyl minst 30 minuter.
  3. Mandel: Skålla och skala mandel (läs mer > Så skållas mandel). Mal mandeln till degen, eller mosa i mortel. Alternativt använd mandelmjöl. Grovhacka mandeln till garnering.
  4. Mandelsmet: Mosa potatis. Vispa upp äggvita med gaffel. Rör samman mjukt smör med socker. Blanda med mandel, kall potatismos och äggvita.
  5. Kavla ut degen till en tunn, plåtstor rektangel. Lägg den på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Bred på mandelsmeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått lite färg, cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  7. Garnera: Smält choklad (läs mer > Så smälts choklad). Bred på ett chokladtäcke på kakan och garnera med hackad mandel. Skär i bitar och ställ kallt för att stelna.
  8. Förvaras kallt. Hållbar i ett par veckor.

Kockens kommentar

En pralin bland småkakor säger Carin som tagit bilden ovan. Hon har gjort prestationen att baka sig igenom 293 av recepten i kakboken Sju sorters kakor på 365 dagar, vilket hon kallar sin bakododyssé (lång och äventyrlig resa). Well done! Hon har där en bra bildbeskrivning på nynäskakor. Klicka på texten under bilden för att se hennes recept. Ursprunget till namnet är obekant, det har inte något med Nynäs slott söder om Södertälje att göra enligt utsago från slottet. Inte heller Nynäshams kommun har några ledtrådar att ge.

Alternativ

Mandelkrokar

Chokladbiskvi

Kransekage

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem