
Jitterbuggare, mördegskaka med maräng
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 87

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1737 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Tillval: Dansukker (bilden) lyxar till buggarna med extra fyllning. Skölj och skär jordgubbar och rabarber i små bitar. Blanda med gelésocker och lite vatten. Koka cirka 1 minut. Mixa och ställ i kylskåp minst 1 timme. Dansukker tillsätter också äggula i degen vilket ger fastare deg.
- Deg: Blanda mjöl, socker och tärnat kallt smör till en slät deg. Eventuellt även med äggula. Plasta in och lägg i kylskåp 30 minuter, 60 minuter om smöret var rumsvarmt.
- Maräng: Dela äggvita från gula. Var noga med att ingen gula följer med vitan. Vispa vitan till fast skum, tillsätt socker lite i taget (läs mer > Så vispas ägg).
- Forma: Kavla degen till en rektangel (20x40 cm för 20 kakor). Bred på eventuell extra fyllning, sedan marängsmeten. Rulla ihop degen. Lägg i kyl 1 timme eller i frys cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Skär buggarna i ½-centimeters skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugn 15-20 minuter. Låt kallna, helst på galler.
- Förvaras i burk 1 vecka. I frys 3 månader.
Kockens kommentar
Jjtterbugg är ett äldre namn på en dansform som numera benämns lindy hop. Enligt Svenska Akademien "en akrobatisk pardans". Dansen skapades i Harlem, New York på 1920-talet som en utveckling ur charlston. Dansas traditionellt till swingmusik.Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk