Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 335
            Kcal / portion: 206
            GBR (GI) / port: 9
Recept: 4947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så flätas vetedeg > Äts ej
Så klipps vetedeg > Äts ej
Om vetelängd, kransar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
 - Deg: Smula jäst i en stor bunke och lös upp den med fingervarm mjölk. Socker och mjöl med salt bör tillsättas i omgångar. Klicka ner smör mot slutet av blandningen. Arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr (läs mer > Så tillreds vetebrödsdeg).
 - Knåda degen elastisk, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 30 minuter.
 - Fyllning: Blanda ingredienserna, eller så breds smöret på och socker och kanel strös över. Riv mandelmassa över om så önskas. Kall massa är lättare att riva.
 - Kavla ut degen till en rektangel 2-3 mm tjock. Bred på fyllning ända ut i kanten. Rulla ihop degen från långsidan till en jämntjock korv. Lägg över i en cirkel på bakplåtspapper med skarven nedåt.
 - Forma: Sammanfoga ändarna genom att dra lite ytterdeg från den ena änden över den andra. Klipp degen snett uppifrån med sax med cirka 1½ centimeters mellanrum. Vik degen vartannat håll åt sidan framåt. Jämna till så att degen håller samman. Låt jäsa under duk i cirka 1 timme.
 - Förvärm ugnen på 190°C.
 - Garnera: Vispa upp ägg i skål med en gaffel och pensla kransen. Strö över mandelspån och pärlsocker.
 - Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
 
Kockens kommentar
I stället för att klippa degen kan den snittas med vass kniv eller rullas i smala långa korvar och flätas. Läs mer > Så flätas deg.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk