Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 186

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2971 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om karlsbaderbröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
-
Låt smöret bli rumsvarmt. Riv eller mal mandel. Alternativt använd bittermandelolja.
- Förvärm ugnen på 200-225°C.
- Deg: Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt ägg, gräddfil (eller filmjölk), hjorthornssalt (eller bakpulver), mandel och mjöl. Blanda till en ganska mjuk deg.
- Forma till en tjock rulle. Är den lös och kladdig kan den läggas i kylen en halvtimme. Skär rullen i bitar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Lös deg kan också klickas ut med sked. Forma gärna bullarna lätt fyrkantiga.
- Garnera: Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt svalna på galler eller bakduk utan att täcka över.
Kockens kommentar
Mandelkubbsdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) och jäst. Karaktäristiskt är den bittra smaken, som beroende på personlig smak kan vara mer eller mindre stark. Bullarna har "vuxensmak" och är lite torra, brukar inte falla barn i smaken. Utan bittermandel används denna deg även till Karlsbaderbullar (se dito recept).Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk