
Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 0
Recept: 540 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 11%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tomatsåser > Äts ej
Så förväller man > Äts ej
Om italiensk pastasås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Lidia" under bilden ovan. Marinara består helt enkelt av färska eller konserverade tomater, vitlök stekt i olivolja och kryddor som basilika eller oregano. Annat kan ingå enligt egen smak och anpassad till den rätt som såsen skall användas till. Det finns många varianter.
- Tomater: Färska tomater förvälls, skalas och mosas. Burktomater mosas med händerna, inte mixas enligt filmen. Såsen får gärna vara lite "klumpig".
- Vitlök: Skiva vitlök tunt. Mängd enligt egen smak. Lättstek i olja några minuter i stekkastrull tills löken fått gyllene färg utan att brännas.
- Sås: Tillsätt tomaterna i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor enligt eget önskemål. Tillsätt bladkryddor om sådana önskas, till exempel basilika. Låt småkoka i cirka 20 minuter. Tillsätt vatten vid behov.
- Servera: Såsen används till allehanda rätter - som pizzasås, till pasta, att koka fisk i med mera. Såsen kan sparas några dagar i kyl eller frysas.
Kockens kommentar
Marinara (it = sjömanshatt, men här syftar man på begreppet marinera). I Italien används begreppet marinara bara som del av receptnamn till exempel Pasta Marinara eller Pizza Marinara (se dito recept). Såsen innehåller inte "havets frukter" vilket man skulle kunna tro, utan består av tomat, lök, vitlök, olivolja och örtkryddor. Det finns många varianter. Ursprung från Neapel på 1700-talet och enligt sägnen påhittad av en sjömanshustru eller någon sjöfarare som en hållbar sås under långa seglatser. Läs mer > Om tomatsåser.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)