
Krabbelurer, pannkakor med bakpulver
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 287

Kcal / portion: 2191

GBR (GI) / port: 40
Recept: 2191 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på Josefin Larsson under bilden.
- Smet: Vispa samman ägg med mjölk och socker i en bunke. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör samman till jämn, trög smet.
- Stek i panna i rikligt med smör någon minut eller två på var sida till gyllenbrun färg.
- Garnera: Vänd kakorna i en blandning av strösocker smaksatt med lite kanel.
- Servera med vispad grädde och sylt.
Kockens kommentar
Krabbelurer är en svensk motsvarighet till amerikanska pannkakor, det vill säga smeten innehåller jäsmedel som ger tjockare pannkakor (läs mer > Om pannkakor). Av pannkakssmet bakar man också matbröd (läs mer > Om pannkaksbröd).Krabbelurer är ett begrepp från västkusten. Namnet skulle man kunna tro ha något med krabbor att göra, men är sannolikt är ett sammansatt ord av Tysklands motsvarighet Krapfen och krumelur. I Tyskland pudras bakverket vanligen med florsocker, medan man i Sverige brukar garnera med strösocker. Det finns dock många andra lokala namn i Sverige som kaffeplättar, domsjöplättar, soppkakor, tomteplättar, hönsafeser, kroller med flera. I Norge kallas rätten skrabbelucker eller snoobelurer. I Tyskland finns en variant kallad Mutzen (hatt) och i Österrike gebackene Mäuse (mus).