Kaiserschmarrn, kejserlig sockerkakssmask på österikiskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kaiserschmarrn, kejserlig sockerkakssmask på österikiskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 421

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1684 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 185 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så vispas ägg > %

Så vänder man ner > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Marina Bay Sands" under bilden. Det finns olika varianter av bakverket (se kommentar), varav filmen är en "Sauerrahmschmarren" som innehåller crème fraiche, romrussin och bakpulver, serverad med jordgubbs­kompott. Receptet nedan är mer klassiskt.
 

  1. Tillbehör: Förbered valfritt tillbehör.
  2. Smet: Tillsätt i en bunke mjölk eller crème fraiche, äggulor och socker. Vispa samman ordentligt. Tillsätt mjöl, med eller utan lite vaniljsocker och russin. Rör om. Önskas luftigare bakverk som i filmen, tillsätts lite bakpulver.
  3. Vispa äggvita med lite socker till mjukvispad (läs mer > Så vispas ägg). Vänd först ner 1/3-del av vitan i smeten, sedan försiktigt resten (läs mer > Så vänder man ner).
  4. Grädda: Häll smeten i en smord och bröad bakform eller i en stor stekpanna som tål ugnsvärme (traditionellt smörstekt i stekpanna). Sätt i ugn 12-15 minuter tills fin brun yta bildats.
  5. Servera: Traditionellt delas kakan i många mindre bitar som läggs upp på fat, vartill en kompott (fruktkräm) eller fruktmos serveras. Rätten pudras vanligtvis med florsocker.

Tillbehör:

  1. I filmreceptet serveras jordgubbar i hallonpuré varpå stora bitar av kakan läggs på. Kakan har också smaksatts med russin marinerade i rom.
  2. Klassiskt serveras någon fruktkompott till bakverket, till exempel en körsbärskompott. Ursprungligen en plommonkompott av sviskon. Äppelmos som tillbehör är också klassiskt.

Kockens kommentar

Ursprungligen snarare en tjock söt pannkakssmet än en sockerkakssmet, som smörsteks i panna och serverad skuren i bitar med fruktkompott. Det finns många varianter - Kirsch- (körsbär), Weichsel- (surkörsbärs), Mirabellen- (mirabell­plommon), Erdbeere- (jordgubb), Apfel- (äppel), Nuss- (nöt), Sauerrahmschmarren (sur grädde) med flera.

Kaisersmarr(e)n är en av Österrikes mest kända desserter, namngivet efter kejsare Franz Josef I (1830-1916). Det finns flera legender om bakverkets uppkomst. Den lär första gången ha serverats till kejsarinnan Elisabeth år 1854, som tyckte om lätta efterrätter. Eventuellt på hennes bröllopet med kejsaren och skall därvid ha benämnts Kaiserin­schmarrn och serverad med Zwetschkerröster (sviskonkompott) som tillbehör.

Schmarrn eller Schmarren är ett bayerskt och österrikiskt matbegrepp för "smaskig" maträtt som grovt delats i bitar. Mestadels om söta mjölrätter till exempel Kaiserschmarrn och Semmelschmarren.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem