Potato crackers, friterade potatiskex
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Sats: 1

Om kex och rån >

 

 

Så friterar man >

 

 

Mandolin >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Potato crackers, friterade potatiskex

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 286

GBR (GI) / port: 20

Recept: 286 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 2%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 139 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om kex och rån > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Mandolin > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min + 18 tim )

Se film, klicka på Tiffin Box" under bilden ovan.

  1. Koka potatis, mosa och låt svalna.
  2. Deg: Lägg moset i en bunke, tillsätt mjöl, salt och chili. Blanda med handen till en smulig deg. Tillsätt varmt vatten, blanda samman och knåda till en slät och homogen deg. Rulla den till en tjock korv 4-5 cm tjock. Platta till ändarna.
  3. Koka "korven" på medelvärme i 25 minuter. Ta upp den försiktigt så att den inte bryts av. Låt kallna ordentligt. Lägg den i kylskåpet i 6-8 timmar.
  4. Skiva: Nu är korven hård och kan lätt skivas tunt (2-3 mm), till exempel på en mandolin (se dito).
  5. Torka: Bred ut skivorna på en stor bricka eller på en tidning. Låt torka i 8-10 timmar (i solen enligt filmen). Kan också torkas i ugn på låg temperatur. Skivorna är klara när de är brytbara som chips. Nu kan de sparas i burk med lock upp till 6 månader och användas vid behov.
  6. Förbered: Det går snabbt att fritera. Lägg ut en tidning på diskbänken och hushållspapper över. Ta fram hålslev. Ha lock tillgängligt för att släcka om oljan börjar brinna. Tänk på att oljan är mycket het. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Hetta upp olja till 180°C, Fritera en handfull kex i taget. Efter en kort stund flyter de upp till ytan. Rör om med hålslev och ta upp dem när de fått lite färg. Lägg över på hushållspapper för avrinning. Fortsätt med nästa omgång.
  8. Servera kexen som snacks, gärna med en god dippsås. Klicka på Dippsås i ingredienslistan för olika såsförslag. 

Kockens kommentar

Detta "kex" är mer likt potatischips, men består av deg vilket gör det till ett friterat bakverk. Läs mer > Om kex och rån.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem