Gâteau russe Napoléon, fransk smördegstårta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 16

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gâteau russe Napoléon, fransk smördegstårta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 535

GBR (GI) / port: 7

Recept: 8563 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 150 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Cooking Foodie" under bilden ovan.

  1. Deg: Vispa lätt samman ägg, vatten, vinäger och salt i en skål.
  2. Häll mjöl i en stor bunke. Tillsätt kallt smör skuret i stora tärningar. Krama samman med händerna till en dåligt blandad deg. Inte så länge, små smörklimpar är bara bra (i matberedare: Pulsera till en smulig massa, häll i bunke).
  3. Knåda: Tillsätt äggblandningen och blanda samman någorlunda. Stjälp upp på bakbord och knåda ihop till en homogen deg. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rundriv (forma) till bollar. Lägg i en form, plasta över och ställ in i kylskåpet 1 tim.
  4. Kräm: Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke till jämn fin smet.
  5. Värm upp mjölk i en kastrull, men inte så att det kokar. Rör om några gånger. Rör ner mjölken i äggsmeten lite i tagen, åtminstone till att börja med. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp på medelvärme. Rör om kontinuerligt tills smeten tjocknar.
  6. Tillsätt smör skuret i tärningar och vaniljsocker. Rör om tills smöret löst upp sig helt. Ta av från värmen. Täck med plast så att smeten inte skinnar sig och låt stå tills kall.
  7. Förvärm ugnen på 190°C.
  8. Kavla ut en degboll i taget tunt (2 mm) på bakplåtspapper med lite mjöl. Stansa eller skär ut en kakformsstor ring 20-25 cm bred. Picka många hål med en gaffel.
  9. Grädda plattan inklusive överskottsdegen 10-12 minuter tills gyllenbrun. Ta ut och låt svalna. Gör på samma sätt med resterande nio bullar.
  10. Pulsmixa överskottskanterna till ströbröd.
  11. Montera: Lägg den fösta brödplattan på serveringsfat med små pappers­bitar under kanten. Bred ut 3 msk kräm på plattan. Fortsätt med resten av plattorna varvat med kräm. Bred ut kräm på toppen och runtom. Jämna till. Garnera med brödsmulorna runtom. Dra bort pappers­bitarna så att kanten blir smulfri. Skär upp och servera.

Kockens kommentar

Bakverket tillrett med så kallad enkel smördeg (quick puff pastry). Läs mer > Om smördegar.

Gãteau russe Napoléon sägs enligt legenden ha skapats 1812 när Napoléon invaderade Ryssland. Den skapades dock först 1925 i sydfranska Oloron Sainte-Marie av konditorn Adrien Artigarrède utifrån ett äldre recept där han adderade Krimmandlar och florsocker på toppen "för att framkalla Rysslands snötäckta toppar". 

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem