
Panna cotta classico, klassisk italiensk pannacotta utan gelatin
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 295

Kcal / portion: 414

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1655 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 25%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på cuoredicioccolato under bilden ovan.
- Förbered ställ smörade formar på en ugnsplåt med hög kant. Sätt ugnen på 160ºC.
- Kräm: Häll grädde, mjölk, socker och vanilj i en kastrull. Rör om. Värm upp till fingervarmt. Det får inte vara för varmt för att inte äggvitan skall koagulera när den tillsätts. Häll upp i kanna.
- Knäck äggvita i en kopp (gulan används inte). Vispa vitan lätt och tillsätt detta i gräddskålen. Häll upp i formar. Fyll vatten på ugnsplåten upp till halva formens höjd.
- Sätt in i ugnen i 70 minuter. Låt svalna. Lossa från formen med en kniv och vänd upp formarna på serveringsfat. Ställ kallt, serveras kall.
- Servera med valfritt tillbehör - frukt, fruktsås, hackad mörk choklad och eller nötter. Klassiskt italienskt är att servera panna cotta med karamellsås.
Kockens kommentar
Panna cotta tillreds oftast med gelatin, men det är en relativt senkommen skapelse beroende på att det kommersiella gelatinet först kom i bruk i slutet av 1800-talet. Förr använde man i stället äggvita för att få smeten att stelna (läs mer > Om pannacotta). Till skillnad från Crème caramel ingår inte äggulor i pannacotta.Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)