
Galette des Rois, trettondagstårta med mandelkräm
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 409

Kcal / portion: 544

GBR (GI) / port: 5
Recept: 6522 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 27%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Justine" under bilden.
- Smördeg: Tillred smördeg enligt recept > Hemlagas smördeg i 729 skikt. Extra tidsåtgång 10 timmar. Kavla ut degen till 4 millimeters tjocklek. Skär ut två rundlar 28 centimeter breda. Lägg över på bakplåtspapper och lägg i kylskåp.
Alternativ: Köp 4 paket färdig färsk smördeg som är minst 28x28 cm x 2 millimeter (läs mer, klicka på ingrediensen). Pensla två av dem med lite vatten eller avsvalnat smält smör. Lägg på en platta på vardera. Tryck lätt till dem så att degen fastnar. Ta ut två rundlar och lägg i kylskåp.
Det blir en del deg till övers som inte kan knådas ihop och användas som smördeg. Däremot som enkel smördeg till andra bakverk. - Mandelkräm: Bearbeta smöret mjukt och smidigt i en bunke med en degskrapa. Tillsätt socker och rör ihop. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt mandelmjöl och rör ihop till en smidig smet. Tillsätt vanilj och eventuell rom. Rör om.
- Spritsa: Fyll en spritspåse med bred tyll. Vispa samman ägg i en kopp. Ta ut smördegen ur kylen. Pensla 2 centimeter av kanten med äggvispet. Spritsa ut mandelkrämen i cirklar från mitten och ut, men inte på den smörade kanten. Spritsa resten av krämen i cirklar till en kulle. Tryck ner "bönan" i degens utkant (se kommentar).
- Tårta: Placera den andra smördegen över kakan. Tryck till tårtkanten med fingertopparna inifrån och ut så att skivorna fäster i varandra. Snitta kanten med vass kniv utifrån och in med cirka 1 centimeters mellanrum. Tryck försiktigt upp kanten med pekfingret. Pensla ovansidan med uppvispat ägg. Undvik att pensla kanten. Ställ i kylskåp i 2 timmar.
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Ta ut och pensla kakan en gång till med äggvisp. Lägg över på ugnsplåt.
- Dekor: Snitta försiktigt ytan med vass kniv i ett vackert bladmönster (se filmen). Avsluta med att picka små hål i degen för att släppa ut ånga.
- Grädda 20 minuter i 200°C och därefter 30 minuter i 180°C.
- Glasering: Värm upp vatten och socker och rör om tills socket löst upp helt. Tillsätt rom om sådan önskas och låt svalna.
- Ta ut kakan som nu skall ha fått fin gyllenbrun yta. Pensla med sockervatten.
Kockens kommentar
I filmreceptet används hälften vardera mandelmjöl från skalad och oskalad (fullkorns-) mandel. Detta recept är klassiskt nordfranskt. I södra Frankrike görs den traditionellt av söt briochedeg smaksatt med apelsinblomsvatten som formas till en krans och dekoreras med pärlsocker. Läs mer > Om galettes.Tårtan bakas traditionellt till Trettondagen i Frankrike. Kallas "kungstårta" namngivet efter de tre vise männen som besökte Jesusbarnet. En liten porslinsfigur (förr en böna, fr. favé) bakas in i tårtan och den som får figuren i sin tårtbit blir kvällens kung. Jämför svensk tradition med en mandel i gröten till Jul (läs mer > Om gröt).