Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 245

GBR (GI) / port: 31
Recept: 2941 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 55%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skållar man > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om jästdegsbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning (1 tim + 1 tim 20 min )
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Blanda mjöl med salt. Tillsätt ljummet vatten, sirap, och nästan allt mjöl. Arbeta degen 5-10 minuter, gärna i maskin, till smidigt och ganska fast. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Forma: Ta upp degen på mjölat arbetsbänk och dela den i portionsbitar. Rulla ut varje del till cirka 30 centimeters längder, något smalare i ändarna. Lägg ihop till kransar och fäst ändarna om vartannat. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Koka upp ett par liter vatten med ett par matskedar socker i en vid kastrull. Lägg i några kransar bredvid varandra (koka i omgångar) och låt sjuda cirka 3 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden.
- Grädda: Ta upp kransarna med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på frön och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
- Låt svalna på galler. Servera med färskost, oliver och sallad.
Kockens kommentar
Bagels är ursprungligen ett bröd från judiska församlingar i Polen, som bakades med surdeg eller fördeg (se recept via länk nedan > Klassiska bagels). Det speciella är att brödringarna skållades innan de bakades. Läs mer > Om bagels.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakad bagels varierar med 25-35%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.