
Baka hamburgerbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 305

Kcal / portion: 256

GBR (GI) / port: 16
Recept: 5122 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 11%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Så rundrivs deg > Äts ej
Så görs glutenprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Håkan Johansson, bagare
Tillagning (1 tim + 2 tim 30 min )
Se film, klicka på "Håkan" under bilden.
- Deg: Häll ljummen mjölk i degblandarbunke. Tillsätt salt, jäst, socker, smör och mjöl.
- Blanda: Använd degblandare med krok. Blanda långsamt i 2 minuter, sedan snabbare i 4-5 minuter. Eller blanda ordentligt för hand.
- Forma: Ta ut och runddriv brödet för hand till en rund boll (läs mer > Så rundrivs deg). Låt vila övertäckt i 30 minuter.
- Dela i portionsbitar à 80 gram.
- Runddriv bullarna någon minut (se filmen). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna lite lätt.
- Vila: Lår vila övertäckt i två timmar.
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.
- Grädda bröden i cirka 8 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Vitt bröd är alltid godast dagsfärskt.
Kockens kommentar
Degkvaliteten kontrolleras med glutenprov, läs mer > Så görs glutenprov.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.